søndag 12. juli 2009

Tur til Skallum.

Vi er så heldige å bo i nærheten av mange flotte tursteder. Bare noen minutters gange så er man langt borte fra kjas og mas, og langt inne i forgangende skoger og steder.

Tur til Skallum og Dælivannet 003

Skallum gård ligger like ved oss, og stedet har et fantastisk turområde rundt  gården.

Stedets opprinnelige navn var Skallum-Stabekk, som kommer av skalm eller skolm og betyr «tvedelt» og knyttes til senkningen i terrenget.

Skallum var kirkegods fram til reformasjonen og deretter krongods. Anna Krefting kjøpte gården på 1670-tallet og solgte den videre til Anne Kristofersdatter i 1685.

Anne giftet seg med Peder Jensen Øverland. Gården har vært i manges eie frem til den ble solgt til Jens Ring på Ring-Stabekk i 1850. I 1889  kjøpte advokat N. A. Eger gården, og den er fortsatt i familien Egers eie.

Maidagene i 1945 forskanset en liten gruppe frontkjempere og statspolitifolk seg på Skallum. Gården ble da disponert av Egil Reichborn-Kjennerud. Den 11 mai ble Quislings politiminister Jonas Lie og statspolitisjef Henrik Rogstad funnet døde, mens justisminister Sverre Riisnæs overga seg.

Så på disse gamle stier har vi vandret, gjennom en gammel gjengrodd frukthave, som løvtrærne har tatt tilbake.Tur til Skallum og Dælivannet 002

Rundt et nydelig tjern som ligger midt inne på eiendommen, hvor andemor og andebarn svømte rundt sammen med vannliljer, iris og masse annet spennende

 

 Tur til Skallum og Dælivannet 008Tur til Skallum og Dælivannet 013

Tur til Skallum og Dælivannet 009

Fuglesangen underholdt oss hele tiden, en en liten rødstrupe landet rundt oss støtt og stadig.

Tur til Skallum og Dælivannet 014

Plutselig kommer man over en gammel tennisbane som har sett sine glansdager for mange år siden.

Tur til Skallum og Dælivannet 015

Man kjenner at her er det historikk rundt hver eneste sving. Mest av alt  kjenner man seg så heldig når man kan vandrer rundt i slike paradis. Heldig at man kan få lov og oppleve slik rikdom, naturrikdom er nemlig noe av det viktigste vi har.

    Tur til Skallum og Dælivannet 016

4 kommentarer:

Margrethes hus og hage sa...

Så flott turterreng dere har! Deilig å kunne gå langs vannet og høre på fuglesangen :)

Min Verden sa...

Hehe - jeg har ikke undulat - men hos oss kaller man det hønegress også. Hønene elsker det. Nydelige turbilder. Forrige dagen fikk jeg en nydelig pelargonia. En stjerne pelargonia "Apricot". Den er en liten stikling. Har du noen gode råd - er det noe spesielt jeg må gjøre, eller er det som "andre pelargonia"? Jeg så på dine i går. De er så vakre, så vakre - men jeg er litt redd for at det skal ta over (det har jeg ikke tid til ;)). Hanne

Min Verden sa...

Fint - takk. Da får jeg håpe den overlever. Jeg fikk den av en venninne - så jeg får gjøre en skikkelig forsøk.

Merethe sa...

Stemningsfulle bilder på turen i vakker natur. :) Godt med sommer. Ha en fin uke Elisabeth. :)