mandag 13. juli 2009

Dælivannet!

Skredsvig_GuttenSeljeflo89 

Bilde er lånt fra Kulturspeilet

Tur til Skallum og Dælivannet 021

Dælivannet er et annet turområde som ligger like i nærheten av oss. Det er et fantastisk område med sjeldene fugletyper, planter og ikke minst masse historikk gjennom de såkalte Fleskum malerne.

Det startet med at Christian Skredsvigs som eide Fleskum gård(han kone arvet den etters sin far), samlet han mange av sine gode malevanner i 1886. Der var Garhard Munthe, Eilif Peterssen, Harriet Backer, Kitty Kielland og Erik Werenskiold. Disse ble et lite kunstnerkollektiv som startet det som innledet  nyromantikken i norsk malerkunst.

Blant de mest kjente resultater av kunstnerkollektive finner vi malerier av Kielland og Peterssen med tittelen "Sommernatt", Backers maleri "På blekevollen", Munthes "Epletreet", Skredsvigs "Seljefløyten" og Werenkiolds "Tunet på Fleskum".

Christian Skredsvik forlot Fleskum i 1894 da han flyttet til Eggerdal og etablerte seg der med sin nye familie.

På disse stier har vi oså vandret idag, vandret og beundret det som disse kunstnerene også beundret for over 100 år siden. Lyset, stemningen, ja hele stedet er utrolig vakkert. Og man må bare bli bergtatt av det.

Tur til Skallum og Dælivannet 017  Tur til Skallum og Dælivannet 023Tur til Skallum og Dælivannet 024  Tur til Skallum og Dælivannet 036 Tur til Skallum og Dælivannet 030 Tur til Skallum og Dælivannet 031   Tur til Skallum og Dælivannet 039 Tur til Skallum og Dælivannet 040 Tur til Skallum og Dælivannet 041 Tur til Skallum og Dælivannet 047Tur til Skallum og Dælivannet 045 Tur til Skallum og Dælivannet 046

 

8 kommentarer:

Margrethes hus og hage sa...

Så nydelig med den gamle skigarden som speiler seg i vannet. Og artig at så mange kunstnere har funnet inspirasjon her :)

Hilsen Margrethe

Elsa sa...

Nydelige bilder du har lagt ut.
Vi er heldige som bor slik til at vi har turområdene rett utenfor stuedøra. Det er opp til oss selv å oppdage at de finnes og bruke de.

Tonerose sa...

Stiilige bilder du har tatt!! :o) Tenk å hatt det så frodig i egen damm, massevis av lekre vannliljeblad!

Håper du får en herlig uke!!

Hilsen fra landet sa...

Ja der har jeg hørt om et rikt fugleliv, veldig viktig for å bevare arter. Så spennende skog da... litt trollskog aktig kanskje!

Hannes hage sa...

For et utrolig vakket sted, og for noen magiske bilder du har tatt.

Laila sa...

Flotte bilder og interresante historier du har kommet med nå.
Kikk inn til meg, så ser du de to første valmuene som var sprunget ut i dag,
Klem Laila

Marie sa...

Å så vakre bilde!

Ønskjer deg fine sommardagar :)

Wenche sa...

Sånn et herligt sted, där skulle jeg gärne vandret länge. Du har virkeligt värt på mange fantastiske steder.