søndag 7. oktober 2007

Litt fakta om coleus.Coleus Blumei har fått navn av Karl Ludwig Blume (1796-1862) som fant disse plantene i den nederlanske kolonien på Java, i Asia og Afrika.


I 1990 ble navnet på disse plantene endret til Solenostemon scutellarioide, men de fleste av oss kaller de coleus, palettblad eller praktspragler.
På 1800 tallet var coleus veldig populært i det Victorianske England, og det ble stadig funnet nye typer krysset frem atså hybrider . De ble spredd rundt på planteauksjoner, i orangerier og ved at folk byttet eller stjal til seg en stikling ;)


Idag her det 1400 typer registrert på coleusfinder.org
Coleus finnes i alle mulige fasonger, farger og str. Noen er dvergaktige, med små blader, mens andre er storvokste med store blader. Det finnes ampeltyper og mer krypende vekster.


Fargene varierere i et mangfold som er utrolig.
Coleus trives best i tempraturer over 10 grader, og liker seg vanligvis godt i vanlige innetemperatur. De rotes lett i vann, normalt tar det 2-3 uker, og deretter kan de bare plantes rett i vanlig jord. Det går også an og rote de i såjord.
Man bør ikke la de blomstre hvis man ikke ønsker frø, og dessuten er det viktig og toppe plantene. Toppes de ofte blir de tette fine planter, og dessuten får man mange stiklinger som kan bli såkalte "vandrere" ;)
Stort sett er coleus en plante de fleste kan lykkes med sålenge man husker å vanne de. For de kan være ganske tørste av seg. Men trenger man litt farge i hvertdagen og vindusposten, ja da er coleus absolutt verd og forsøke.

1 kommentar:

Hilsen fra landet sa...

Så bra at du har samlet fakta om disse spennende plantene da! Har aldri hørt om "orangerier" før.... en slags blomsterbutikker kanskje?!

Høres litt ut som de liker seg omtrent som våre elskede pelliser synes jeg!