torsdag 4. oktober 2007

Coleus igjen..;)

De vokser og gror mine flotte coleus, eller praktspragler som de fleste kaller de. Både de store og de som jeg har sådd selv. Jeg ble egentlig overrasket over hvor kjapt de spirte og hvor raskt de vokser se selvsådde. Det er jo ikke opptimalte vekstforholdt om høsten, men coleus lider hvertfall ikke under det. Nå har jeg hauger og lass med småplanter, morsomt å se hvordan de blir når de vokser til. Det er jo nesten det festligste med coleus, de kan bli alle rare farger og bladformasjner ut av samme posen frø. Noen ganger så kommer det t.o.m helt nye farger frem etter at du har toppet store planter også. Kjempegøy.
Men de må toppe ofte, for vekst, ja det er det på disse plantene. De vokser og gror hele tiden , ingen hvileperiode.Og de trives best i over 11-12 grader, liker seg ikke når det blir kaldere enn det. Egentlig er de absolutt de fødte plantene til våde varme tette stuer. bare de får lys nok blir de vakre.Men selvsagt , aldri sydvendt vindu midt på sommeren uten skygging, det er det vel få planter som liker egentlig.
Noen av mine store har jeg kjøpt i butikker etter som jeg har dumpet over de, men ellers har jeg byttet til meg de fleste av de. Og det er det morsomste, når man får et bytte, og karnskje en historie om planten på kjøpe. Da blir det som en liten person for meg.
Disse to kommer fra Finmark, de er jo så utrolig vakre. Og jeg har aldri sett den typen blader før.
Disse er også utrolig vakre, kommet i posten de også.

Og denne er den siste jeg fikk, også nordifra.Tydlig at de har mange fine coleus der ;)
Jeg er kjempefasinert over disse plantene, og ikke minst hvor lett det er å få de til.


Bare å sette stiklingene i et glass vann, og iløpet av 14 dager har de masse røtter og dermed er det bare å putte de i jorden. Lette å sende er de også, aldri opplevd at de ikke har klart postgangen fint.


5 kommentarer:

Anita sa...

Jeg syns du er flink også!! Det er tross alt du som har inspirert meg til å blogge og til å lage litt spes. syltetøy. Og de koselige såpene og "julekalenderen" som du tidligere har vist fram. Og decoupagen! Inspirerende!!!

Ha en go kveld og helg!
Klem Anita

Bertha sa...

Åh, nå ble jeg helt nostalgisk her! Husker en del av de plantene fra min mormor. Hun hadde stua full av dem.

Hilsen fra landet sa...

Ja, jeg husker også disse fra min mormor! ... så kjempebra at de ikke "dør ut" og forsvinner - men kan få sin renessanse - det fortjener de virkelig! Finnes vel ikke slike i butikkene?!? Kan ikke huske å ha sett det iallefall.

Anonym sa...

Skal si det vokser og gror hos deg! Jeg var veldig flink til slikt tidligere, men de siste årene har jeg ikke prioritert blomster.

Veldig kjekt å kikke i bloggen din!

Ha en fortsatt fin helg!

Fru Dart sa...

Flotte praktspragler du har. Nå fikk jeg lyst til å så noen selv. Disse tror jeg faktisk hadde overlevd hos meg :-D