Jeg elsker å bake, for meg er duften av hjemmebakt en blanding av barndomsminner, mormorfang og ikke minst smaken av et hjem. Så derfor baker jeg så ofte jeg kan. Aller helst liker jeg å lage rundstykker istedenfor brød, sikkert fordi man da kan ta opp fersk bakst fra fryser`n hver dag, og for en kresen bakergane er det viktig.
Viktig er det også at det skal være enkelt å få bakt, det må ikke ta så lang tid å slenge sammen hverken deigen eller utbakingen. Derfor har undertegnede funnet ut av brytebrød er tingen.
Jeg lager en diger, tykk firkant av deigen, som akkurat går ned i en dyp langpanne. Deretter skjærer jeg ruter, helt igjennom, før den etterheves for siste gang. Og vips så har man runstykker på en veldig enkel måte.
For å fylle en dyp langpanne trenger man 2 kg mel, og ca 1,2 l væske. Hva slags mel man bruker er jo opptill hver enkel, og hva man ønsker å bake.
Jeg bruker ofte hvetemel, grovt og fint , havremel, solsikkekjerner (som jeg hakker fint) valnøtter (opphakket) og gresskarkjerner (opphakket) Nøttene og kjernene gir mye fuktighet til brødet, dermed holder det seg ferske lenge hvis man ikke gjør som meg å tar opp små posjoner.
Det kan også være godt med litt hakket tørket frukt i en brøddeig, finhakket aprikos er snadder bl.a.
Litt honning eller sirup er også et “must” i godt brød. Litt sødme hjelper gjæren og vokse, og gir brødet en god smak.
Så herved går oppfordringen til alle om å ta kjøkkene fatt og bake seg et brød eller rundstykker
LYKKE TIL!
2 kommentarer:
Dette ser deilig ut. Jeg baker brød, men det blir ikke så ofte jeg baker rundstykker. Eller brytebrød, for den saks skyld. Kanskje jeg skulle trå til snart? Deilig å ha i fryseren, som du sier.
Takk for inspirasjon!
Helt enig - hjemmebakst er godt! Her hos meg har det blitt hjemmebakt knekkebrød idag :)
Legg inn en kommentar