tirsdag 18. januar 2011

Bake, bake søte….

Jeg elsker å bake, for meg er duften av hjemmebakt en blanding av barndomsminner, mormorfang og ikke minst smaken av et hjem. Så derfor baker jeg så ofte jeg kan. Aller helst liker jeg å lage rundstykker istedenfor brød, sikkert fordi man da kan ta opp fersk bakst fra fryser`n hver dag, og for en kresen bakergane er det viktig.

Viktig er det også at det skal være enkelt å få bakt, det må ikke ta så lang tid å slenge sammen hverken deigen eller utbakingen. Derfor har undertegnede funnet ut av brytebrød er tingen.

Jeg lager en diger, tykk firkant av deigen,  som akkurat går ned i en dyp langpanne. Deretter skjærer jeg ruter, helt igjennom, før den etterheves for siste gang. Og vips så har man runstykker på en veldig enkel måte.

For å fylle en dyp langpanne trenger man 2 kg mel, og ca 1,2 l væske. Hva slags mel man bruker er jo opptill hver enkel, og hva man ønsker å bake.

Jeg bruker ofte hvetemel, grovt og fint , havremel, solsikkekjerner (som jeg hakker fint) valnøtter (opphakket) og gresskarkjerner (opphakket) Nøttene og kjernene gir mye fuktighet til brødet, dermed holder det seg ferske lenge hvis man ikke gjør som meg å tar opp små posjoner.

Det kan også være godt med litt hakket tørket frukt i en brøddeig, finhakket aprikos er snadder bl.a.

Litt honning eller sirup er også et “must” i godt brød. Litt sødme hjelper gjæren og vokse, og gir brødet en god smak.

Så herved går oppfordringen til alle om å ta kjøkkene fatt og bake seg et brød eller rundstykker Smilefjes

Bloggbilder 2011 001

LYKKE TIL!

2 kommentarer:

RoseSommer sa...

Dette ser deilig ut. Jeg baker brød, men det blir ikke så ofte jeg baker rundstykker. Eller brytebrød, for den saks skyld. Kanskje jeg skulle trå til snart? Deilig å ha i fryseren, som du sier.
Takk for inspirasjon!

line sa...

Helt enig - hjemmebakst er godt! Her hos meg har det blitt hjemmebakt knekkebrød idag :)