onsdag 8. oktober 2008

Historien bak...

Jeg har lyst til fortsette litt om terrakottapotter, og litt om undervann skålene.

Helt ut til midten av 1950-tallet ble mange slike potter dreiet for hånd, og en pottelager på 1920-30 tallet måtte dreie ca 400 potter om dagen for å gå med fortjeneste, og ikke minst for å kunne konkurrere med de store fabrikkene som presset slike potter. På mange av de gamle pottene kan man se både fingermerker og signaturer i bunnen, små detaljer som viser at dette er en håndreiet potte.
På 1800-tallet måtte stort sett folk lage pottene sine selv. Det kunne være en neverbit som ble sveipet rundt en treplate til bunn. Eller tomme blikkbokser som man laget hull i med spiker, og dermed ble det en blomsterpotte. Oppfinnsomheten var stor! De rikeste den gangen hadde håndlagde terrakottapotter, men det var på 1800-taller forbeholdt de med penger.

Idag får man jo kjøpt terrakottapotter og matchende undervann skåler, de finnes både i leire, men også i plast. Men fra gammelt av var det vanligst å bruke sine gamle kaffeskåler, for det ble alltid noe kaffekopper som "gikk" i oppvasken, og skålene til de ble da brukt som undervann skåler. Jeg er en romantiker, og ikke minst veldig glad i historie, så her går det i gamle kaffeskåler. Og akkurat som med terrakottaskålene, så er loppis det steder jeg tråler for å finne de ensomme skålene, skåler som har mistet sine kopper, og som da for de fleste av oss er redusert til søppel.

Jeg synes det er like gøy hver gang jeg finner en gammel skål som jeg kjenner igjen. Kanskje hadde mormor et slikt service, kanskje vi hadde slike i mitt barndomshjem, uansett, minneverdien er stor selv for dette.Kanskje noen av dere kjenner igjen en skål her ;)Og det er jo vakkert med en gammel potte, pent plassert på en gammel skål. Og ikke minst med en plante som pelargonium i potten. Alt har sin historie, en historie som går flere hundre år tilbake. For en "nerd" som meg...fantastisk!

10 kommentarer:

M.E.V. foto sa...

Så artig å se de gamle kaffeskålene! Jeg kjenner igjen den blå, mener på vi hadde noe lignende hjemme. Mon tro hvor det serviset er nå...

Nydelige frostbilder du hadde tatt lenger nede:) Her har det ikke vært frost enda, men Pelargoniumene er tatt inn i varmen. De står så fint enda, så de skal få stå litt til inne:)

Kathrine sa...

Kjempeartig at du og leser om historiene til terrakottapotter og skålene. Sånt er så spennende syns jeg og.
Går i mange kaffeskåler her og. Og så har jeg tatt med endel fra svigermor. Bl.annet noen søte i hvit plast med blondekanter på. Ganske fine egentlig til å være av plast.
Og så har jeg mange skåler i terrakotta da.
Og de glasserte med gullkant rundt. Fine alle sammen.

Ha en flott dag, Elisabeth:-)))

Ellen Walnum sa...

Å så mange vakre skåler, ble litt nostalgisk nå ja:-) Og ikke minst: for en spennende og interessant historie du har å fortelle om disse pottene. Jeg håper inderlig at fortsettelse følger!

Jeg ble inspirert til å styrte bort til bruktbutikken borti gata når jeg kommer hjem......

Merethe sa...

Hm...redd for å gjennta meg selv, men her er det også enslige skåler under terrakotta pottene. :) ;)

Anonym sa...

Så många fina tallrikar!

F I I N F O R M sa...

Interessant historie! Og kjempefine bilder!
Ha en fin kveld;-))
Tove
PS: Sitter og hører på musikken din og surfer og koser meg!

Lalla sa...

Hei

Har sendt deg mail på dinhobby for lenge siden, fint om du hadde hatt tid til å lese den.
Ha en fin høst.

Supernøtt sa...

Her strømmer bestemorminnene på. Kaffeskåler - veldig koselig å se de igjen. Og gjenbruk er så i tiden, dette blir moderne igjen!

Har du tips til steder man kan få tak i gamle terrakottapotter?

Elisabeth sa...

Jeg ville ha lett på loppemarked, bruktmarked og ikke minst i gjenbruksbutikker. Evt spør på din lokale søppelfylling ;)

Demeter sa...

Åhh så artig at det er flere enn meg som bruker slike skåler under pottene. Jeg har et lass jeg også, hihi! Kanskje jeg skulle ta bilde av noen av mine også? Ja det tror jeg at jeg må :D *herme*