tirsdag 7. oktober 2008

Terrakotta potter.

Jeg har alltid hatt en forkjærlighet for terrakottapotter, men før jeg startet å samle på pelargoner synes jeg nok de var mere pene å se på , enn praktiske i bruk. De tørker fortere opp en vanlige plastpotter, og som ung voksen var ikke blomstervanning høyest på prioriteringslisten *ler*

Men når denne pelargonmainien slo ut, og jeg endelig skjønte at terrakotta var akkurat som skapt til den planten, ja da var det gjort. Endelig kunne jeg valse rundt på loppis og bruktmarked i hvileløs leting etter potter i alle størrelser og fasonger.
Og med det kom også interessen for hvor forskjellige disse pottene er.
Man har de nye man får kjøpt på hagesenterne, de er ofte jevne og fine både i farge og leire.Noen ser man er gamle, de har stempel og mange har søte små stetter bunnen av pottene. Hovind en av de gamle fabrikkene som laget terrakotta, og de kan man finne på loppis, hvis man er heldig. LOG, er jo et annet merke.
Noen av de som har stempel i bunnen er også nye, her er en fra Danmark


Noen av de gamle er også støpt med mye stein i, da blir de røffe i finishen, og man kan se steinene også.Noen er laget i lys leire, og ikke minst kommer de jo i alle størrelser, noen er jo bare bitte, bitte små, egner seg vel kun til miniatyrkaktus...;)

Jeg synes de er fine når de får litt patina og elde på seg. På gamle potter så kommer det av seg selv, men vil man jukse litt kan man smøre potten inn med yoghurt, så vil det danne seg et slags patina lag (har aldri prøvd selv)

Og skulle man bli forferdelig lei av alt dette brune, ja så har man mulighet til å lage en liten vri selv. Her har jeg bare sprayet med hvit bilakk og tegnet med spritusj ;)

12 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig, till pelargonior är terracottakrukor jättefint! Jag hade enbart terracottakrukor inne förut, men tröttnade och bytte ut dem mot andra krukor. När vi köpte vårt hus fanns det med ett stort antal terracottakrukor till de jag redan hade. Det jag saknar nu, och som jag lärt mig i sommar, är att jag behöver stora krukor. Jag har massor med små, men behöver betydligt större. Jag har sett på ikea, att de har stora för bara 35 SEK, det tyckte jag var ett bra pris! Men att titta på loppmarknader är nog inte dumt heller!

Anita sa...

Du kan le du, men..... Jo det var faktisk ganske komisk der og da for oss også! Vi må jo ta ting med ett godt humør, blir sååå mye bedre med det! Og det er maaaaange som har fått seg en god latter i ettertid også! Og en god latter forlenger livet, så da er vi med på å gi mange et langt liv!!
Så bra det innlegget med pottene er! Visste/har ikke tenkt over at det finnes så mange forskjellige potter jeg! Ha en strålende dag!

Anonym sa...

Synes også veldig godt om terrakottakrukker. Har dessverre vært uheldig med frosten en del ganger, men har blitt flinkere å oppbevare de tørt vinterstid.

Ellen Walnum sa...

For en flott artikkel om terakotta potter. Har aldri vært spesielt glad i dem selv men med økende interesse for pellise har også interessen for disse pottene økt:-)

Fin blogg du har! Nydelig musikk:-)

Anonym sa...

Den krukan jag har tittat på på ikea heter Rönnbär och har en diameter på 35 cm (innerdiameter) och en höjd på 32 cm. Jag tänkte jag skall köpa sådana i omgångar så att det inte blir så dyrt när man köper alla samtidigt!

Ja, det kändes bra att det gick bra med älgen. De är vackra och fina djur, men man blir så rädd när de kommer upp på vägen. Tur man har bra bromsar! =)

Jag skall ta och försöka lägga upp mer bilder på min pelargonblogg så får du titta där! Hur länge har du haft intresse för pelargoner? Mitt exploderade i somras, förra sommaren hade jag sex röda zonaler, vet inte ens vad de heter, men denna sommaren så blev jag helt fast i pelargoner och jag bara längtar till våren då man får ta fram dem igen!

Supernøtt sa...

Jeg har mine pelliser i terrakotta, passer ypperlig for meg som er litt for ivrig med vannekanna. Men jeg er ikke så glad den rødbrune fargen, så jeg blir glad hver gang jeg finner noen som er gamle, eller har en litt annen tone enn de som er helt nye.

Kathrine sa...

Terrakottapotter er flott ja. Er stadig på jakt etter gamle jeg, som finnes i kjeller og uthus rundt omkring. Har nein virkelig flotte etterhvert. Og pellisene liker dem godt ja.

Ha en fin dag:-))

krinkelkroken sa...

Heisann!!!
Jeg er også veldig glad i terakotta potter og jakter når det er loppesesong;)
Ser du har tatt stiklinger av pelargoniene dine, det skal jeg også gjøre nå tenkte jeg, skal de ha masse lys og varme?
Ha en fin dag!

line sa...

Tusen takk for at du stadig titter innom bloggen min. Det er så koselig.

Herlige potter til din utrolige flotte blomstersamling!!!!

Synes også bildene av "frost" blomstene var så herlige, og hvis du tillater det haddet det vært kjempegøy å bruke et av bildene til kort - får jeg lov?

Merethe sa...

Jeg jakter også alltid på terakottapotter på loppis. :) Det er faktisk ikke mange som finner de interessante.Heldig for oss som setter pris på de. For en herlig bilde serie du hadde i det forrige innlegget.

GundaM sa...

Jøsses, for en informativt innlegg ;) Tusen takk .

pÅ JOBBEN KOMMER DET UTROLIG MASSE TERAKOTTA POTTER INN MEN INGEN KJØPER DE, SÅ SYND ;( Selv elsker jeg de og bruker de mest til pynt uten noe i da ;)

Marie sa...

Ingenting som terrakottapotter, skulle gjerne hatt fleire sjølv.

Ser det har vore frost hos deg. Her var det nede i 4-5 gr nokre netter, men no er det 12- 13 på nettene. Nesten vårleg temperatur, men det luktar haust.