mandag 27. oktober 2008

Gi oss idag vårt daglige brød.

Ja, for brødbaking er noe av det jeg faktisk setter veldig høyt. For meg er det en blanding av gode minner fra en mormor som kom på besøk og bakte fryser`n vår full når jeg var liten, men ikke minst også den historien som ligger bak kornet vårt, og hvordan vi har brukt det gjennom tidene.
Brødet jeg har bakt idag er byggbrød, og bygg er faktisk den eldste kornsorten her til lands. Viltvoksende bygg kan vi fremdeles finne i bl.a Kaukasusområde, Iran, Israel og Nord-Afrika.

Bygg har vært spilt en viktig rolle i mange oldtidsamfunn. Det er påvist bygg i mumiegraver i Egypt , og i hus fra yngre steinalder både i Italia og Sveits.
Ølbrygging med malt fra bygg ble praktisert både i Egypt og Babylon for ca 5000 år siden. Mye tyder på at bygg i oldtiden var like viktig for oss som hvete er idag.

Foruten å være et viktig matkorn, har bygg også blitt brukt som legemiddel. Grøtomslag av bygg har vært vanlig å bruke mot alle typer smerter, og byggavkokt har blitt brukt mot diare`og magebesvær. Og bruk av bygg som legemiddel kan faktisk spores s langt tilbake som til legekunstens far, Hippokrates, som levde for nesten 2500 år siden.


Bygg egner seg kun i små mengder i brøddeig, max 30% byggmel, fordi det har dårlig heve evne. Men litt bygg gryn/mel, kan med fordel blandes i for å få et godt og saftig brød.

Her er min byggbrød oppskrift.

200g byggryn
5 dl vann

Hell byggrynene i en bolle, og slå over kokende vann. La det stå i 2-3 timer, til grynene er myke.

Deretter

200g byggmel
1 ts salt
ca 1/2 dl olje
50 g gjær
2 dl kefir
2 dl vann
ca 900-1000 g hvetemel.
200 g gresskarkjerner eller solsikkekjerner

Væsken skal holde max 37 grader, bland ut gjæren i den.
Bland så i det tørre med det våte til du får en jevn fin deig. La den gjerne eltes i maskin i 5 min.

Tilslutt blander du i gresskar eller solsikkekjernene, evt litt av hvert.

Heves i 45 min.

Bakes deretter ut til 3 brød, og etterheves i ca 35-40 min.

Stekes på 200 grader i 35-40 min.

Fiks ferdig!

Og her er mine brød :)

15 kommentarer:

M.E.V. foto sa...

Nam! Hjemmebakt brød er så godt, men jeg er ikke noe flink på kjøkkenet, så her går det mest i kjøpebrød...

Størhuset sa...

Ja hjemmebakt er best, orker ikke kjøpebrød vi, så jeg baker til oss, blir en vane. Lager ni brød om gangen og da har vi ca. 14 dager, og vi er en familie på fem.Metterjo mer også.

Størhuset sa...

Hei takk for hilsen, så du hadde funnet det ut selv!

Anne-Berit sa...

Mmm...yammi,de brødene så deilig ut,tusen takk for oppskriften.Så gøy å få vite mer om byggmel,man blir aldri for gamle til å lære.Ha en fin kveld:o)

Kate-Marita Pettersen sa...

Åjj, de så deilige ut og takk for oppskrifta:)

Ha en fin tirsdag,
klem fra Kate:)

Kathrine sa...

Baker jeg og!! Seinest i går. Kjøpbrød blir en såå lei av. Hjemmebakt er herlig! Jeg og bløtlegger helkornene først. Bruker litt rug og. Kjenner lukten helt hit av bildet ditt:)

Ha en flott dag:-)

Merethe sa...

Stemmer i ...hjembakt brød er sååå godt. Baker også regelmessig brød.

heidi sa...

Hjemmebakt brød er så godt, men etter at jeg oppdaget at jeg har cøliaki blir det aldri det samme igjen. Prøver nye oppskrifter og synes det er godt, men etter en stund blir jeg bare forferdelig lei det brødet også. Savner det skikkelige brødet... sukk. :-(

heidi sa...

Skulle egentlig takke for gratulasjonen på sida mi, men glemte meg litt da jeg så de fristende brødene dine! Uansett, tusen takk for oppmerksomheten! :-)

KATE ♥ sa...

Brødbaking er nyttig og avslappende.
Gild blogg,jeg synest også det er morro å kjenne igjen service eller spesielt kopper. Er splitter pine koppegal
Mvh Kate

Julies sa...

Hei. Kom tilfeldigvis innom bloggen din. Kjempefin !
Linker deg slik at jeg finner deg igjen.

Laila sa...

Jeg er ikke glad i å bake brød, fransk landbrød og den type brød blir bra, men grovt nei, men disse skal jeg prøve. Den som hadde en elgjeger du, men det er vel kanskje rimligere å kjøpe litt kjøtt? Det med de gamle bøkene var smart, nei man ødlegger ikke bøker man kan lese, jeg kan ikke gi bort de jeg har lest engang.
Ha en fortsatt fin uke!

line sa...

NAM NAM - begynte og lese om brødene dine og tenkte at jeg skulle så gjerne hatt en oppskrift - og der var den! Tusen takk denne skal prøves.

Line

Anonym sa...

Jeg elsker hjemmebakt brød og lukten av det. Men grunnet SVÆRT dårlig bakeevner går det mest i kjøpebrød. Heldigvis er det mye godt å velge i om dagen.
Min bror har kjøpt oppskriftsboken fra Åpent bakeri i Oslo til meg, i håp om å bedre kvaliteten på forsøkene mine. Hittil uten noen stor lykke!

Lalla sa...

Hei igjen

Jeg legger ikke ut adressen min her, men om du har en mailadresse så kan du sende den til magicadesign@live.no

Jeg har hatt deg i blogglisten min hele tiden da, så har ikke vært så jeg har ikke lett etter deg;-) men prøvde jo hobbyforumet først...siden jeg ikke hørte mer fra deg. Men ser jo nå at du har ditt eget forum men kjekt når du var på det andre også;-)

Ha en flott uke
Hilsen Magica