torsdag 28. april 2011

Nå skal det tørkes!

Jeg har kjøpt meg en urtetørker!!Mannlig flørt

Ja, den kan egentlig tørke alt fra kjøtt, fisk, tomater, epler, urter osv, så ordet urtetørker er kanskje litt misvisende.

Bilde er lånt fra http://www.norsopp.no/ 

Jeg har grunnet en stund på hvordan man skal foredle sine nyttevekster, og ikke minst alle mine tomater. Når over 70 forskjellige tomatplanter skal høstes utpå sommer/høsten kan det være greit å ha en tørker, tenkte jeg.

Tomater har jeg tørket i stekeovn før, har en god oppskrift funnet i en kokebok som heter “Konservering” skrevet av Oded Schwartz. Med den oppskriften blir tomatene smakfulle og gode, men jeg synes ofte det har tatt veldig lang tid og tørke de i ovnen. Bortimot 1 døgn har jeg brukt, men med den nye urtetørkeren så håper jeg på at dette går raskere. Ikke minst vil jeg prøve å tørke kjøtt, i fryseren ligger både elg, rådyr og reinskjøtt, så her skal det eksperimenteres .

Artig var det også at hun jeg bestilte tørkeren av, var personen som har skrevet “Matsprell i naturens verden”. En bok som jeg har hatt mye glede av, og ikke minst som viser hvor mye i naturen som vi faktisk kan bruke som mat. Dermed ble det en hyggelig matprat også clip_image002

For de som nå kjenner at de bør ha en slik tørker i sitt hjem, så har jeg bestilt den HER.

Etterhvert blir det nå sikkert endel tørkeopplevelser som skal deles her på bloggen clip_image004Jeg gleder meg hvertfall, dette blir spennende!

Tomatplantene mine vokser forøvrig og gror, og mange har nå fått store potter, men bare det å finne hensiktsmessige firkantede potter uten å måtte kjøpe i dyre dommer har vært et puslespill. Men så fant jeg i et hageblad oppskrift på hvordan lange firkantede potter av gamle fiskekasser, og eureka, løsningen var funnet!! Så nå skjæres det og limes med silicon til den store gullmedaljen, jeg skal lage et trinn for trinn innlegg snart ang dette. Veldig smart er det hvertfall for de som må ha plass til mange planter i drivhuset sitt Smilefjes. Ikke minst er det gjenbruk, og det kan vi like Smilefjes med åpen munn

Etterhvert som tomatene skal høstes, blir hver og en sort lagt inn på tomatbloggen min, med bilde og beskrivelse av smak, vekstmåte ect. De typene som ligger der nå, var de jeg prøvde ifjor, noen av de er forøvrig med i drivhuset i år også Smilefjes som blunker.

ps: Og alle dere som sitter med gode oppskrifter på ting som kan tørkes, rop ut og legg igjen en beskjed!

 

5 kommentarer:

Turid sa...

Gubba så lurt med urtetørker!
Tusen takk for tipset!
Det skal jeg gi videre, for jeg har en venninne som driver mye med urter.

klem fra Turid;)

Merethe sa...

Så spennende Elisbeth!! :D Dette må jo være mitt i blinken for deg.
Og ja skriv masse om dette for det høres så spennende ut...men for meg er det et skritt å prøve ut slike ting.
Hypertufa må du prøve. Det er ikke vanskelig i det hele tatt. :) Akkurat som å lage sølekake ...hi hi. Ha det fint. Klemmer.

Margareth sa...

Den så utrolig spennende ut, og så smaret da!! Nå har ikke jeg noe erfaring med tørking av urter, men kanskje en gang i fremtiden når jeg har fått mitt eget drivhus på plass;-))

krepsemor sa...

Så artig! Jeg visste ikke at det fantes sånt engang! Nå gleder jeg meg til innlegg med dine erfaringer fra tørkingen! Og ikke minst trinn for trinn oppskrift på fiskekassene! Selv bruker jeg murerbaljer! Kjøpt på Biltema, og det var heller ikke avskrekkende pris på!
Lykke til!

Mari sa...

Har sikla på sånn en jeg også :) Gubben sier at jeg bare må handle en og spør fint etterpå om hvis jeg handler en sånn om han kan handle bildeler for å pimpe dodgen... Hmmm

Men en sånn en skal jeg ha i løpet av sommeren altså! Håper jeg også får tomater å tørke! De broka som kom fra deg som frø har blitt fine småplanter. Så artige de er XD Verdt å ha bare for bladverket igrunn :D