fredag 9. juli 2010

Martagonliljer

Martagonliljer 031

Jeg innrømmer det nærmest med rødme i kinnene, jeg trodde faktisk martagonlilje nærmest var et ugress…Neida, ikke fordi de er stygge, langt derifra. Heller fordi de dukket opp midt i syrinhekken, bak drivhuset og andre steder som ikke forbinnes med blomsterbed. Jeg synes nok det var en underlig vekst, snodige blomster, men fikk selvsagt stå der de dukket opp.

Så en dag hadde jeg besøk av en hagevenninne, og på hennes vandring rundt i mørke kroker på tomten så kom det er lite jubelrop..”Jøss, har du martagonlijer?”

Jeg kom jo ilende til, hva kunne dette være forslags 7.underverk, det hørtes jo ut på min venninnes stemmeleie at her var det både bråttom og ikke minst stor glede. Og der sto hun og pekte mot disse rare blomstene *ler* Martagonliljer 037

Jaja, så fikk jeg svaret på gåten, det er ikke ugress, det er jo en vakker lilje med røtter helt tilbake til 1860. Man har sågar funnet liljen malt på et norsk  maleri fra 1622, så kanskje den befant seg i våre haver allerede da, hvem vet..

Nå har hvertfall mine martagonliljer fått litt mer ære på seg, de vokser nå ennå bortgjemt og inneklemt. Men innimellom så tar jeg med mine havegjester med hviskende stemme bort til mine mørke kroker for å vise frem mine vakre martagonliljer ;)

En liten bortgjemt skatt :)

 Martagonliljer 001  Martagonliljer 014 Martagonliljer 017 Martagonliljer 019 Martagonliljer 021 Martagonliljer 035

9 kommentarer:

Ellen Walnum sa...

Nei men noe så vakkert da:) For en fryd å ha slike skatter i hagen!

Hilsen fra landet sa...

Helt enig, en skatt! Nå skal jeg forsøke å finne Asker staudegarteri, tenk at jeg er herfra og ikke har vært der! Håper veldig på at de har orientalske valmuer av Nwe York serien. Vanskelig å få tak i. God sommer!

Elisabeth sa...

Asker staudegartneri er dessverre langt ned ifjor *sukker høyt* Veldig synd!

Unknown sa...

Åh der er jo såå fiiine!
Jeg har èn her som har sådd seg selv, antagelig fra naboens liljer. Synes den er bare undervidudelig jeg.

heidi sa...

Kjempefine! De fortjener virkelig å bli satt pris på synes jeg... men det er spennende med slike bortgjemte skatter rundt omkring!

Min Verden sa...

De er kjempefine! Ta godt vare på dem. H.

Marie sa...

Skjønne liljer du har :)

krepsemor sa...

Nydelige martagonliljer.....Jeg har prøvd å så slike, men litt vel optimistisk kanskje =) Nå har jeg kommet til at det tar uansett altfor lang tid! Det blir nok en tur på gartneriet =) De er jo utrolig flotte da!

Laila sa...

Disse var jo både flotte og morsomme. Jeg har nå noen liljer som akkurat har begynt å blomstre (kjøpt på hagemessa)tror det blir flere liljer de er jo så vakre, og jo fler du har jo lettere er det å ta inn noen.
Ha en god helg, klem Laila