torsdag 15. oktober 2009

Fyr i oven, og varme boller.

Idag har det vært en litt småkald dag, det føles ofte slik når høstkulda kommer, og man ikke er vant til lave temperaturer ennå. Jeg prøvde meg litt ute, men fant fort ut at det var mye hyggeligere inne, med litt fyr i ovnen. Og når jeg først ville ha en innedag, ja så må man finne på en koselig innesyssel også. Og det er bollebaking!

Bloggbilder 002

Lukten av hjemmebakt gjørbakst er fylt med barndomsminner av et mormorkjøkken som alltid luktet godt av hjemmebakt brød eller boller. Og jeg koser meg alltid når jeg nå selv lager gjærbakst. En god bolledeig skal være like myk som et barnekinn, har jeg lært. Og denne deigen pleier alltid å bli både myk og god.

For de som har lyst til å prøve, som kommer oppskriften her!

Elisabeths`s mormorboller.

ca 1200 g hvetemel

12 ss sukker

200 g smør/margarin

3 egg

ca 6 dl melk

100 g gjær.

Kardemomme (ca 1-2 ts)

Bloggbilder 001

Lages som vanlig gjærbakst, heves i 1 time. deretter utbakes til boller, og etterheves i 30 min. Stekes på 200 grader i 10-12 min. Vips ferdig!

Bloggbilder 004   Bloggbilder 003

 

15 kommentarer:

Røsslyng sa...

Å fy søren så godtesjuk jeg ble nå... Nesten dårlig gjort å legge ut slike bilder en regnfull høstkveld :))
De ser kjempegode ut!

Merethe sa...

Varme boller er alltid godt.:) Bake gjærbakst er noe jeg selv liker svært godt også. Oppvokst på hjembakt brød og boller. :) og den tradisjonen må føres videre. Ser også mine døtre baker den samme oppskriften som jeg bruker og som min mor brukte.

josimo sa...

God kveld i stua
Du hadde en kjempe hyggelig blogg, legger meg til deg så titter jeg innom en annen kveld også.

Hannes hage sa...

Nam, nam, fyr på peisen og gode boller er supert!

Margrethes hus og hage sa...

Så deilig med boller! Det lukter godt det :) Og smaker herlig.

Ønsker deg en fin helg videre. Hilsen Margrethe

Marit sa...

Takk for flott oppskrift på boller. Den må prøves en gang :)

Britaiskogen sa...

Hei, jeg stakk innom bloggen din og fant at den var både interessant og koslig. Du kan mye om pelargonier ser jeg, interessant! Jeg legger meg til som følger, hvis det er greit..?

Marie sa...

Mmmm, eg synest nesten eg kjenner lukta av nybakte boller :)

Eg har gode minne frå min barndom også, mor bakte både horn, brød og anna gjærbakst :)

krepsemor sa...

Hei Elisabeth! Boller er kjempegodt! Jeg har en utfordring til deg på bloggen min!

Laila sa...

Godt å se deg tilbake, har nok lurt å hva som hadde skjedd, men PCer er ikke til å stole på.
Har tatt noen stiklinger her og der, som nå står i et vestvendt vindu, er veldig spent på om det blir noe, vanskelig når man ikke kan holde jevn temp. vi får se.
Ha en fin helg
Klem Laila

Mita`s hjørne sa...

Heisann...
Tusen takk for at du ville være med å feire mitt jubileum...
Det er jo sant det... en blir liksom "kjent" med mange rundt omkring... jeg tenker bestandig på det når vi kjører sørover - både gjennom østerdalen eller gudbrandsdalen... det blir noen turer i løpet av året på oss, etter som 2 av barna med fam. bor der, en i akershus og en i vestfold...
Her brukes ettermd. til brødbaking... men tror jammen jeg skal sette en bolledeig også...

Ha en super kveld...

Unknown sa...

ÅÅÅÅhhhhh jeg får det bare ikke til jeg. Uansett hvor mye jeg prøver og hvor mange oppskrifter jeg prøver. Får skylde på ovnene. He-he.

My little footprints sa...

Hei Elisabeth!
Håper alt står bra til med deg :)
Dette så ut som en koselig dag! Jeg elsker å bake, blir ikke lei det. Morsomst er det å be inn venninner med barn og alle niesene mine på bakedag. Da koser vi oss skikkelig! I fjor hadde jeg med meg tantebarna mine, to jenter på 4 og 5 år og bakte ALLE syv slaga i fjor! Det var både stas og morsomt! Denne oppskriften skal jeg skrive ned :)

Ønsker deg en fin helg!
Klem fra Beth

ingvild sa...

Fristende var det

heidi sa...

Åhh så herlig! Nå får jeg lyst på ordentlige hjemmebakte boller! MEN jeg får ikke spise det lenger! Oppdaget at jeg har cøliaki for noen år siden.... boller og annen gjærbakst har ikke vært det samme siden! :(