mandag 29. juni 2009

Murdalsetra og Mogop.

Tur til Murdalsetra i Skåbuferien juni 09 034

Nok en strålende dag ,denne gangen gikk turen til Murdalsetra, denne setra ligger med Rondane og Jotunheimen ved sin dørtersken. Litt i le for den store Gråhøfjellet, og med Skardsfjellet i grei gangavstand. Turen vi gikk ble på ca 1 mil i et helt greit terreng. Må vel innrømme at det ble mye oppover i starten, men det er verd det meste når man endelig kan se utsikten når man kommer opp på snaufjellet. Murdalsetra ligger på ca 1020 moh og er en av mange setre i Skåbuområde.Tur til Murdalsetra i Skåbuferien juni 09 029Tur til Murdalsetra i Skåbuferien juni 09 018Tur til Murdalsetra i Skåbuferien juni 09 022Tur til Murdalsetra i Skåbuferien juni 09 019Tur til Murdalsetra i Skåbuferien juni 09 007 På turen ble Kutjønna også passert, et idyllisk lite tjern midt på snaufjellet.

Tur til Murdalsetra i Skåbuferien juni 09 032

Gråhø.

Tur til Murdalsetra i Skåbuferien juni 09 042

Endelig fikk jeg se Mogop(pulsatilla vernalis)  også i full blomst. Denne litt mystiske fjellblomsten som ikke mange er så heldig å få se i full blomst. Den blomstrer om våren/tidlig sommer, somregel før de første fotturistene når fjellheimen. Men iår så fikk jeg endelig se den i full prakt. Den er like vakker som jeg trodde, og selvsagt ble den foreviget . Navnet Mogop kommer av mo, som henstiller til voksestedet, og gople som betyr klokke. Den blir også kalt mofivel, måssablomst, geitfivel og tælablomme.Tur til Murdalsetra i Skåbuferien juni 09 041

    Tur til Murdalsetra i Skåbuferien juni 09 036 Tur til Murdalsetra i Skåbuferien juni 09 037 Tur til Murdalsetra i Skåbuferien juni 09 039        Tur til Murdalsetra i Skåbuferien juni 09 035(Avblomstret blomst)

 

7 kommentarer:

Villrose sa...

Åh! Mogop er en fascinerende plante som jeg husker fra barndomens somre på familiegården i Telemark.

Merker at jeg lengter til fjells, men det blir visst glovarm lavlandsommer i år :-)

Margrethes hus og hage sa...

For en vakker fjellplante :) Og flott natur.

Ha en fin kveld :)

Hilsen Margrethe

Monica Therese sa...

Det er virkelig en nydelig blomst!! Og den minner veeeldig om en jeg har i potte her hjemme,helt avblomstret... ;)

Anonym sa...

Så vackra bilder /vyer =)

Kathrine sa...

Så flott du! Er nok mere kjent i Jotunheimen, men Rondane er og i nærheten av min hjemplass. Kjente fjell og blomme her. Mogop har Oppland som fylkesblomst. Og i hjembygda mi, er den på genseren også.
Flotte bilder av en herlig fjelltur!!
Ha en fortsatt fin uke:)

Hilsen fra landet sa...

Så merkelig at den blomstret enda, det må ha vært spesielt for deg!

Gikk turen i retning Heidal kanskje?

Merethe sa...

Så vakker natur vi har i vårt land. Nydelige bilder du har tatt. Herlig at du fikk se denne blomsten. :)