lørdag 2. mars 2013

Ny blogg

Jeg har funnet ut at denne bloggen antagligvis ikke blir mye mer oppdatert, jeg har hatt den i mange år og den har muligens utspilt sin rolle for meg. Men jeg har laget meg en ny blogg hvor jeg vil skrive om det jeg kanskje brenner aller mest for, mat og plantegleder.

Der vil jeg konsentrere meg om råd og tips om dyrking av spiselige planter, hvordan jeg bruker de, helsefordeler og ikke minst litt plantehistorikk og såtips.Det kommer kanskje ett og annet innlegg om andre saker også, men det er disse temaene jeg aller helst vil skrive om.

Jeg håper mange av dere som har fulgt meg her, har lyst til å følge meg videre. Velkommen skal dere ihvertfall være!

Adr er Mat og plantegleder

Ha en flott helg alle sammen. DSC_0077

torsdag 15. november 2012

Chilisalt og ekorn på Hattifnatt rov…

Fuglematen går unna i hekkene rundt i hagen, og det er et yrende liv av alt fra småfugl, ekorn og skjærer. Jeg synes det er hyggelig alt sammen, selv om jeg må innrømme at da ekornet forsynte seg av 7 pepperkakefigurer på 1 morgen, synes jeg det var noe grådig. Men søtt er det jo, selv om jeg frykter at dyret skal dø av fettlever iløpet av vinteren.

IMG_0183IMG_0184IMG_0185

Dessuten synes jeg det er ustyrtelig gøy å ha disse figurene hengende ute, det er som julepynt til utetrær. Og det er jo ikke alle som har Lille My og Hattifnatter hengende ute i trærne sine. De formene har kommet i hus takket være min fiske venninne som vet jeg er noe mummigal.

IMG_0181IMG_0186

Chilisalt er også blitt laget denne uken, med maske. Undertegnede har skjønt og følt hva chilihoste er, så her tar vi ingen sjangser lengre. Ja og saltet er kruttsterkt, bare for å ha nevnt det!

IMG_0189IMG_0190

lørdag 10. november 2012

Chilimarmelade med STING!

Chiligalskapen når ingen grenser, og her tråles alle mulige nettsider og kokebøker etter smarte oppskrifter for å få brukt opp chilioverskuddet etter høstens planter.

Også får jeg et tips om en dansk side og det var rene sareptas krukke for undertegnede. MASSE gode oppskrifter og særlig chilimarmeladen har det blitt laget hauger av.

Denne marmeladen er kruttsterk men fantastisk god, anbefales alle som liker litt sting til maten sin !

IMG_0153IMG_0155IMG_0156

Herren i huset lurer vel egentlig bare på om jeg snart skal åpne utsalg, matboden er nemlig full….

Oppskriftsiden finner du HER !

onsdag 7. november 2012

Artig fuglemat!

Moseplassen skrev om hjemmelaget fuglemat i en artikel jeg kom over denne uken, og en av oppskriftene ble laget i pepperkakeformer. Og DA var undertegnede solgt!

Flott matfett og delfiafett ble smeltet og jeg valgte å ha i hvetemel, grovt og fint, malte lettkokte havregryn og malte solsikkekjerner og villfuglblanding.

Jeg tror man kan blande og mikse som man ønsker, men blandingen må være ganske tykk. Smelt fettet og hell alt det andre i, og la det avkjøles litt. Deretter heller du det i pepperkakeformene, husk tråd.

Når det er skikkelig stivnet så kan du enten løsne formene med en liten kniv i kanten, som jeg gjorde. Eller varme formene i hendene dine, som Moseplassen gjør. Det var hvertfall ikke problem å få figurene ut av formen, og nå henger det både mummi, pepperkake mann og dame, gris, stjerne, elg og andre rare skapninger i mine gamle epletrær. Det ble knallkult!

IMG_0142IMG_0143IMG_0144IMG_0145IMG_0147IMG_0151

Her er Moseplassen sin oppskrift på fuglegodt.

onsdag 31. oktober 2012

Cake-pops til Halloween

Årets halloween kake ble cake-pops. Noe jeg aldri har prøvd å lage før, men med god hjelp av datter ble det noen kunsteriske heksekjeler laget på kjøkkenet.

God halloween alle sammen!

IMG_0129IMG_0131IMG_0137IMG_0138

søndag 28. oktober 2012

Utefuglene.

Ja, de må vi huske på utover i de kalde månedene som står for døren. Jeg har matautomater litt rundt på tomten, men lager også masse av frømuffins til de små fjærkledde.

Disse muffinsene synes jeg er holdbare, de smuldrer ikke opp slik som bl.a meiseboller gjør. Dessuten har jeg vel opplevd flere ganger at meiseboller er laget på harsk fett og fuglene skyr de.

Mine frømuffins er laget slik:

Jeg bruker silicon muffinsformer, de holder godt på formen til blandingen er stivnet, og kan brukes om og om igjen.

Først tar jeg et lite lag fuglefrø i bunnen på hver form , og legger en hyssingløkke i frøene. Så heller jeg over litt delfia eller flott matfett (smeltes i kjele på ovnen).

Deretter fortsetter jeg og fylle muffinsformen med bl.a gresskarfrø, rosiner, havregryn, kokos, tørket frukt, nøtter og villfuglblanding. Her kan du egentlig bruke det du har, og det du ønsker.

Så heller jeg over fett til det dekker alt og lar det stå kjølig til alt er stivnet. Da er det bare å vippe de ut av formene og vips har du muffins til småfuglene.

Det er både godt for utefuglene og dekorativt i trærne Smilefjes

IMG_0128

Jeg har også høstet ferdig mine tomatfrø for iår, og nå ligger min frøliste for 2012 ute. Jeg både selger eller bytter frø så er du interessert i tomatfrø, så ta gjerne en titt : LilleTomat

Chilibloggen er også straks klar, og jeg har stort sett frø av alt som er der også. Den bloggen finner du her: Chiliglede

For de som er interessert i frø så er det bare å sende meg en mail. Min mailadr er: epelargon@gmail.com

torsdag 18. oktober 2012

Høsten og naturens overflødighetshorn.

Da var vel sommeren offisielt over og høsten er her med sine fantastiske farger og ikke minst overflødighetshorn av markens grøde.

I heimen kokes og tørkes det, det gjelder å ha litt i matboden til vinter`n.

Eplesmør,eplesaft, solbærsaft, solbærsyltetøy, chilimarmelade, plommesyltetøy, tomatsaus, tørkede urter,  plommer, paprika og chili ernoe av det som har blitt laget de siste ukene.

Jeg koser meg på kjøkkene og ikke minst nyter jeg å ta vare på det naturen gir oss. Vi burde være mye flinkere til å foredle våre råvarer, det er så mye godt som vokser rundt oss Smilefjes

Geitmyra og bloggbilder 031

Koselig er det med mine gamle flasker også, gjemt fra mitt barndomshjem også.

Geitmyra og bloggbilder 033

Og norgesglass er et must.

Geitmyra og bloggbilder 035