lørdag 30. juni 2012

Urtesalt!

Ifjor kjøpte jeg meg en urtetørker, og den er vel en av mine beste og nyttige kjøp.

Den kan brukes til mye, og ikke minst har den blitt brukt til masse her i huset.  Jeg har tørket solbærlær, oppskrift fra Cammilla Plum, og jeg har tørker tomater og urter, men det jeg kanskje har brukt den mest til er urtesalt. Jeg lager flere varianter, men den jeg lager mest av en en variant hvor alle urter jeg har går i samme “grøten”

Dagens runde inneholder: løk, hvitløk, squash, chili, paprika, sitronmelisse, koreamynte, isop, lavendel, estragon, bjørnerot, dill, solbærsalvie, ananassalvie, salvie, sitronverbena, gressløk, luftløk, fenikkel, ingefærmynte, marokkansk myte, eple og ananasmynte, rosmarin, oregano, timian og løpstikke.

Alt kjøres til en grøt og i denne porsjonen (som er ganske stor) er det brukt 4 dl grovt havsalt som kjøres med helt tilslutt.

Deretter smører jeg grøten på bakepapir som jeg legger på ristene i tørker`n min. Jeg bruker alltid plastrist og ikke metall når jeg tørker urtegrøt. Da sitter nemlig ikke det tørkede urtesaltet så fast i papiret når det er ferdigtørket.

Når alt er tørket (1-2 døgn på 45 grader) så tar jeg saltet en runde til i fooodprossesoren for å finmale det litt til. Og vips, ferdig urtesalt som smaker nydelig til alt. Jeg har nesten sluttet å bruke buljongterninger, her brukes stort sett urtesalt Smilefjes

Hagen i Juni -12 011

“Grøten” klar til tørker`n

Hagen i Juni -12 003

Og her er tørker`n full av go `saker, og det dufter godt i hele huset Smilefjes