fredag 29. februar 2008

Vårsjau i drivhuset!

Idag har det vært storsjau i drivhuset.
Alle pelargonene har blitt plukket rene for vissene blader, nøye sjekke etter uttøy (heldigvis ikke noe der) , også har noen fått nye plasser siden 2 stk nye "omar" hyller er blitt innkjøpt på IKEA. De er supergreie, tåler vann og brukes ute til blomstene om sommeren.

Det er bemerkelsesverdig få som har gått "fyken", de fleste lever i beste velgående, ja faktisk noen jeg trodde jeg hadde mistet i sommer, sto der. Godt at man ikke alltid husker rett *ler*


Jeg blir så fasinert over mangfolder av baldtyper og farger også jeg. Mange av dise pelargonene er jo rene kunstverket uten blomster. Denne både lukter godt og er vakker "Creamy Nutmeg"



Og denne er mere hvit enn grønn, både i stilk og blad, "Freak of nature!



"Platinum" blir en skikkelig lang pelargon hvis man ikke er ivrig med saksen, nydelige blader den også



Og denne "Ibiza" er en såkalt gyllenbladsort, liten og vakker.




Det var ikke så mye blomstring idag, og det lille som var tok vel jeg og knep av også, men "Paton`s Unique", ja den blomstrer nesten alltid. Vakker er det og ikke minst den også med nydelig duft!

mandag 25. februar 2008

Grønt er skjønt!



Det spirer og gror, og jeg blir alltid like lykkelig over her eneste spire.
Nå har jeg priklet pelargonene mine, de trengte sin egen potte nå, siden de begynner å bli store. Jeg er jo bare så stolt siden jeg aldri har sådd pelargoner før :)




Jeg har sådd endel annet også, og jammen kommer ikke det også. Ennå små, men i farta. Det ble jo sådd 14 dager senere enn pelargonene også




En "liten" priklejobb står foran meg her også..*ler*



Dessuten er jeg så stolt over Maurandiaen som jeg overvintret i en kald kjeller, jammen klarte deb seg ikke, vokser og gror for hver dag som går.


Og Tomentosumen bare vokser og vokser, her må det beskjæres snart ;)

fredag 22. februar 2008

Våronn..

Det er vår og ikke minst våronn i haven. Med hekker rundt hele tomten, blir det noen meter hekk som skal klippes. Og idag var det 40 m granhekk som skulle beskjæres.


Vi har granhekk på en side av tomten, syrin på 2 av sidene og lindehekk mot veien. Alle sammen er ca 2-3 m høye (etter beskjæring)


Idag har vi skjært ned 1 m av granhekken, den var nemlig på vei mot 3,5 m her, og det er noe høyt selv for en hekk-elsker som meg.


Imorgen skal syrinen ned ca 1/2 m, og lindehekken taes tilslutt. Dessuten skal 5 digre epletrær beskjæres, noen ripsbusker, solbærbusker og en jasminbusk..
Og ikke minst blir det noen turer til ISI miljøstasjon med alt avfallet..*ler*


Herlig, endelig er det V-Å-R!

onsdag 20. februar 2008

Bryllupsdag, besøk i Sverige og frøplantene..

Valentinedagen og bryllupsdagen ble behørig feiret ja. Herren kom hjem med både kokebok (lidenskapelig samler av slike..), langstilkede roser og ikke minst dikt. Jeg har fått dikt hver eneste bryllupsdag så lenge vi har vært gift, noe jeg setter utrolig stor pris på.

Ellers så er vi jo midt i vinterferieuke, ungene og jeg koser oss, og igår tok herren fri fra jobb og ble med oss på en tur til Sverige. Ekstra hyggelig var det jo at jeg også skulle innom min plantevenninne Susann, der ble servietter overlevert (pelargonservietter), og pelargoner ble overlevert tilbake igjen. En god handel!


Ikke minst måtte jeg kjøpe denne vakre gnomen, jeg som er en ihuga gnome-samler måtte jo ha en som henger i en huske.


Akkurat nå henger den utenfor utgangsdøren vår, men til sommeren er planen at den skal henge i våre gamle epletrær fra 1925. Der vil den passe godt. Det er så gøy å ha slike små minner fra gode venner, og Susann er en dyktig maler, så de er utrolig fine også. Spørs nok om jeg ikke må se på hennes måker til sommeren, de var ikke malt ennå, men jeg tror de blir kjempeflotte.




Ellers så vokser det og gror i mine såkasser. Pelargonene er blitt små lubbene planter nå, ikke bare 2 spireblader. Chilien har spirt, og nesten alle pelargonvillartene som jeg også har sådd, takket være frøgaver fra Susann, Tove og Karl og Kristin.




Ikveld har drivhuset blitt sprøytet av min gartnervenn, nå var det nemlig mer enn bare plantene som levde der inne *ler*

torsdag 14. februar 2008

Happy Valentine!

Det er valentin dagen, min bryllupsdag og en dag for oss alle til å kunne være litt ekstra snill mot de vi har kjære.
Min datter lagde hjertesjokolader til manger av sine venner og venninner igår, søte små sjokoladehjerter av smeltet kokesjokolade med after eight biter i. Den ble supergod og ikke minst er det en fin tanke. 9 stk ble pakket pent inn, og idag ble de satt i en eske og tatt med. Jeg er sikker på de bli populære. Ellers er det mulighet på ungdomskolen hun går på å kjøpe blomster (rose), så mange av gutta hadde visst planlagt det.

Jeg synes det er koselig med slike dager, dager da man kan gjøre litt ekstra for hverandre, litt ekstra omtanke. Vi trenger slike påminnelser, i en for alt for mange, travle hverdag :)
Happy valentine alle sammen , og gode klemmer utdeles til dere alle sammen.

onsdag 13. februar 2008

Babylykke...

Babyene mine vokser, ja de grønne altså ikke noe annet som min venninne trodde da jeg lykkelig fortalte at det spiret masse babyer hos meg *ler* Hun trodde det var en pen måte å fortelle at jeg skulle ha tvillinger mot jul *ler enda mer*


Men neida, her blir det nok kun grønne babyer, men gleden er stor alikevel.


Bare se, nå begynner de såvidt å komme over spirestadiet *lykkelig*

tirsdag 12. februar 2008

Galskapens farge er grønn....

Man får en slags galskap over seg når våren kommer, galskapen til å eie både frø og planter. Hente frem jord, finne de plantene man har gjemt unna både på kroker og kriker. Også er jo lykken så fullkommen når man finner at de er grønne, de spirer og det lukter av nytt liv.
I kjelleren fant jeg denne,
en Maurandia som jeg ikke hadde hjerte til å kaste ifjor, og som ble et stags prøveprosjekt, kan den overvintre tro... Og jammen kunne den, da jeg var nede i det nedlagte planterommet igår, ja da sto den der med lysegrønne spirer, nærmest for å bevise at JA, jeg kan! Selvsagt ble det båret opp i finstua (den bruker vi ikke så ofte så der er det småkjølig, men lyst (sydvendt) Den ble frisert og stullet med, og vips her er den. Den får så vakre blomster, og for de som er intressert i frø, ja så har jeg lagret en masse av det også ifjor;)


Idag har jeg vært og kjøpt enda mer frø...*flau*, flere MÅ HA sorter, ja det er ikke veldig vanskelig og overtale en som meg heller da..(som om jeg trenger noen overtaleser i det hele tatt *ler*)


Noen av mine pelargoner har overvintret inne, noen i finstua, vinduene der, og andre som stiklinger på et nedlagt kjøkken (som nå må være babyrom), siden de var høststiklinger bl.a fra Sverige. Og bare se hvor flott de er nå. Jeg gleder meg til det starter opp nå som solen kommer mer og mer, snart vil de ta i vei og vokse så det knaker. Finnes det større lykke..neppe :)




søndag 10. februar 2008

Plantepinner :)

Idag har jeg prøvet meg på plantemerkepinner med decopage.

Fått tak i metallskilt som jeg har malt , deretter satt på decopage og tilslutt har jeg lakket med klarlakk (til bil) så der burde holde for både regn og vind. Tanken er jo at man skriver navnet til planten med sprittusj på skiltet etterpå. Dermed har man et personlig skilt.


Tenkte at dette ville være fine gaver til plantevenner som man vil gi en en liten ting til, eller hvis man gir bort en plante til noen. Da blir det litt mer personlig.


Her er noen av resultatene ;)

Dermed har undertegnede hatt en strålende morsdag i hobbyrommet sitt, mens mann og barn har laget kake og middag til meg. Føler meg som en kjempeheldig mamma :)

fredag 8. februar 2008

Kylling og egg..

Flere påskesaker dukker opp i hobbykjelleren, storkoser meg når jeg kan sitte noen timer der og bare lade opp batteriene. egentlig burde folk få et hobbyrom på "grønn" resept.
Det tror hvertfall jeg er helsebot.

Her er noen flere kyllinger,
og noen filtede egg.


Noen av eggene filtet rundt et isoporegg, mens andre er filtet med bare ull. Skal jeg anbefale så vil jeg nok anbefale og filte rundt et isoporegg. de holder seg bedre når man pakker de bort, mens de i kun ull kan lett bli "flate" når de pakkes bort en en litt for full eske *ler*

onsdag 6. februar 2008

Frøliste!

Etter 2 dagers oppryddning har jeg endelig fått skrevet en frøliste over alle frø jeg har.
Og jeg er alltid åpen for bytter ;), så sant jeg har nok frø fra det som evt ønskes..
Bare gi meg et hint om hvis man er intressert i noe, og evt hva man kan bytte i :)

BLOMSTER

Alcea Rosea "Nigra"
African tulip tree
Ageratum houstonianum "Capri"
Agidacuscus "calanis totanasutikum"
Alcea rosea "appelblossom"
Amaranthus caudatus
Angostura "discus simonatus XP"
Aquilegia Vulgaris
Aquilegia Vulgaris
Aquilegia Vulgaris "William Guiness"
Arbol de jupiter "Lagerstroenia Indica
Black eyed Susan "salomon shades
Bolusanthus Speciosus "Wisteria treeseed"
Bracteantha bracteata
Calendula officinalis "apricot beauty"
Calendula officinalis "Fiesta gitana"
Californian giant reedwood
Callistephus chinensis
Campanula medium
Centaurea cyanus
Centaurea cyanus
Centaurea cyanus "black boy"
Cheiranthus cheiri
Cobaea scandens
Coffea arabica nana
Coleus Blumei "Fargeblanding"
Coleus Blumei Hybridus "carefree"
Coleus Blumeii "Rainbow mix"
Colus Blumei "giant exhibition &limelight og palisandra
Common Olive
Dahlia
Deerwood Lavendel lad
Delphininum Gigante mix
Delphininum pacific "Giant Astolat"
Dianthus chinensis
Digitalis purpurea "alba"
Digitalis purpurea gloxiniaflora
Dorotheanthus bellidiformis
Dorotheanthus bellidiformis "Harleqin mix"
Dutch man`s pipe
Festuca glauca
Geranium "Mrs Kendall Clark"
Geum Chiloense" Red dragon"
Giant Jersey
Helenium Aromaticus "pineappeles"
Helianthus Annuus
Helianthus Annuus "Moulin Rouge"
Helianthus annuus "purpureus red sun"
Ipomea nil "Kniola`s Black"
Ipomea nil "Scarlett O`hara"
Ipomea tricolor
Ipomea tricolor "Clarks heavenly Blue"
Ipomomea purpurea
Ipomomea quamoclit
Kasytops lagunata "conta qugalia"
L`elegant
Lacisakka løk "Aoumantaros gottizht
Lathyrus odorata "mix"
Lathyrus odorata "Spencer"
Lathyrus odoratus "Royal Maroon"
Lathyrus odoratus "royal samon"
Lavatera thuringiaca
Linum grandiflorum "blue dress"
Linum grandiflorum "Rubrum"
Lluveia de Oro "Laburnum anagyroides
Lobularia maritima "carpet of snow"
Maurandya barclaiana
Mimosa pudica "rør mej ej"
Mirabilis japala
Mumis "valmue eng" "petti pletti varuracum"
Musa ensete ventricosum
Nemophila discoidalis "Penny black"
Nemophila maculata "chelsea blue"
Nemophila menziesii
Nemophilia Menziesii "snowstorm"
Nesitus galacticus
Nicinus "communis sanguineus "
Nicotiana hybrida
Nicotiana Sylvertis "Only the lonely"
Nigella damascena
Oenotherea missouriensis
P. Acetosum
P. Alchemilloides
P. Appelblossum Orbit
P. Ardium
P. Australe hvit og rød
P. Avanti Salmon
P. Bayssi
P. Black Velvet Red
P. Brilliantin
P. Chamaedrifolium
P. Gibbosum
P. Grandiflorum Maluve
P. Hirdum
P. Hollywood
P. Hypoleucum
P. Moulin Rouge
P. Myrrixifolium coriandrifolium
P. Orange
P. Papilonaceum
P. Parvipetalum
P. Quingelobatum
P. Sauviolens
P. Scarlet orbit
P. Sidoides
P. Tomentosum
P. Ultiflorum
P. White Orbit
P. White Peach
P. Worcesterae
P. Zonale
P.X. Kewense
Palmera Datilera "phoenix dactylifera"
Papaver "Down shades"
Papaver "Drama Queen"
Papaver Orientale "Coral Reef"
Papaver Orientale "orange"
Papaver Orientale "Wilks Picotee"
Papaver paeoniflorium
Papaver paeoniflorium
Papaver paeoniflorium
Papaver paeoniflorium
Papaver paeoniflorium
Papaver paeoniflorium "Odny`s"
Papaver paeoniflorium "Violette blush"
Papaver paeoniflorum "black peony"
Papaver Rhoeas "Angel Choir"
Papaver Somniferum "American legion"
Papaver Somniferum "Danish flag"
Papaver Somniferum "Doble raspberry blush"
Papaver somniferum "Hens and chickens"
Passiflora ceorulea
Phacelia campanularia
Phlox drummondii mix
Portulaca grandiflora
Scabiosa Stellata
Strelitzia "strelitzia Reginae"
Tacca Chantrierei
Tagates tenufolia signata "Tangerine gem"
Tagetes Patula nana
Tagetes tenuifolia signata "Golden gem"
Tagetes tenuifolia signata "Signet Lemon"
Tropaedum majus "Goden globe"
Tropaelum pereginum
Tropaeolum Majus "juwel mix"
Tropaeolum mimus "black velvet"
Viola hemmalis
Zimbawe Bird
Zinnia "lilleputt mix"
Zinnia elegans "Sunbow purple"


GRØNNSAKER OG URTER

A cosse violetta sans fil (lilla brekkbønner)
Basilikum
Basilikum "Anis"
Basilikum "Kanel"
Basilikum "Lime"
Basilikum "sitron"
Basilikum "Vanillje spice"
Chenopodium foliusum
Chilipepper "Apache"
Cucumis satiws
Cucumis satiws " Futura F1"
Cucumis satiws "Landora F1!
Cucurbita maxima
Daucus carota sativus "Harlekin"
Daucus carota sativus "Nantes"
Drueagurk "amigo F1"
Early Jalapeno
Early sweet
Gresskar
Jordbærmais "Zea mays gracilima"
Karse
Kruspersille "moss curled 2"
Lav marrowært "onward"
Minowase summer cross
Paprika "California wonder"
Persille "Gigante d`italia
Prydbønne "Painted lady-Desiree`"
Pyntegresskar "blandende sorter"
Pyntemais "Harlekin"
Salvie officinalis
Shenot crowns og thorns mix
Solanum Lycopersicum "Bloody butcher"
Solanum Lycopersicum "chocolade cherry"
Solanum Lycopersicum "ElinF1"
Solanum Lycopersicum "Gemeni"
Solanum Lycopersicum "Hellfrucht"
Solanum Lycopersicum "Marmende super"
Solanum Lycopersicum "Peelo"
Solanum Lycopersicum "Tigerlla"
Solanum Lycopersicum "Yellow pearshaped"
Solanum Lycopersicum"san marzano2
Vannmelon "Suger melon"

Det spirer....


Det spirer og gror, og det er vel få ting som gjør meg så glad som når bitte små frø viser seg som små grønne spirer. Hvert år slår det meg hvor utrolig det egentlig er.
Jeg har sådd endel morsomme villarter også, fått endel svenske frø av ting jeg aldri har hørt om eller sett, så der er jeg veldig spent.

Også blir det spennende og følge zonalepelargonene fra frø til plante, det har jeg nemlig ikke gjort før. Har alltid satset på stiklinger av de, men takket være den flotte julegaven fra Kristin, ja så fikk jeg prøve frø iår. :)

Det våres....